четвртак, 17. децембар 2015.

Keksići od spelte

Prvi put sam koristila brašno od spelte. Ima neobičan i miris i ukus.
Ideju za ovu poslasticu dobila sam sa ovog bloga. Dopada mi se sve što ova mlada žena pravi, ali sad sam se prvi put oprobala u nekom njenom receptu. Kolačići su sjajni! I vrlo su jednostavni.





уторак, 1. децембар 2015.

Mafini sa bananom i čokoladom

Mmmm...dok pišem ovo puna su mi usta. Ja sam, inače, domaćica koja više voli da sprema nego da jede. Naročito ne volim slatkiše. Volim povrće u svakom obliku i svako povrće. Slatkiše, rekla bih, više vole muški. A ja zbog moja dva primerka često pravim slatko. Mafini su mi nešto najlakše - smućkaš, sipaš u korpice i pečeš. Za ceo proces nekada je dovoljno i svega pola sata.




Ove sam pravila po porudžbini moga sina tinejdžera. Taj bi jeo po ceo dan!
Često sam na internetu nailazila na kolače sa bananom, ali, iskrena da budem, više volim da jedem sveže banane nego u kolačima, ali...
Ovaj kolač stvarno vredi probati.

Mafini sa bananom i čokoladom
(za dvanaest mafina)
3 veće zrele banane
1/3 šolje ulja
1/3 šolje jogurta
3/4 šolje šećera
2 jajeta
1 kašičica vanile
1/2 kašičice bikarbone sode
1/2 kašičice praška za pecivo
prstohvat soli
1 šolja običnog brašna
1 šolja integralnog brašna
100 gr čokolade iseckane na kockice.

Ako se iko pita koja je veličina šolje, znajte da sam ja kupila komplet kod Kineza. Ima sve od cele šolje pa do 1/8. Kada sam u selu, nemam tu mericu pa merim u šolji za belu kafu, ali tada nije precizno. Iskrena da budem, to nije toliko važno. Gram gore - dole ne menja toliko stvar.


1. Izgnječiti banane i ostaviti sa strane.
2. Umutiti jaja sa šećerom i dodati ulje, vanilu i jogurt. Na kraju dodati banane.
3. U jednu činiju staviti sve suve sastojke i promešati pa dodati mokrim sastojcima.
4. Na kraju dodati čokoladu.
5. Peći u zagrejanoj rerni na 175 stepeni nekih 22 do 25 minuta, ali to malo zavisi i od rerne. Moja ima ventilator pa je jača.

Uživajte!